HeadRest wint Crystal Cabin Award voor vliegtuiginterieur

Studentenproject HeadRest wint Crystal Cabin Award 2016 voor vliegtuiginterieur

Door de uitvouwbare zijkanten in de HeadRest, komt er een hangmatconstructie voor je hoofd tevoorschijn, zodat je opzij kunt leunen zonder dat je hoofd knikt of wegglijdt. Op deze manier maak je tijdens een langeafstandsvlucht je economy-stoel tot een fijne slaapplek. Dit project heeft de Crystal Cabin Award gewonnen in de categorie Universiteit. Alle drie de genomineerde projecten waren afkomstig uit Delft.

Al voor de prijsuitreiking van de Crystal Cabin Award 2016 was het duidelijk dat de prijs in de categorie Universiteit naar een van de studentenprojecten van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft zou gaan. De Nederlandse universiteit maakte dit jaar een grote indruk bij de wedstrijd door niet alleen de winnaar maar ook de andere twee genomineerden te leveren.

Comfortabel hangmatje voor je hoofd

HeadRest is een hoofdsteun en biedt een subtiele manier om je als passagier terug te trekken binnen de ruimte van je stoel tijdens lange-afstandsvluchten in de economy class. Bij het openklappen van de hoofdsteun ontstaat een hangmatconstructie, die je hoofd wiegt en waarbij je zijwaarts kan leunen, zonder dat je hoofd wegglijdt of gaat knikken. Belangrijk is dat deze hoofdsteun je visueel scheidt van je buurman vanwege de zijvleugels op ooghoogte; hierdoor heb je meer privacy.
HeadRest is een afstudeerproject van Manon Kühne, MSc, i.s.m. Zodiac VS, voor haar master in Integrated Product Design onder begeleiding van Prof. Peter Vink en Jelle Zijlstra.

Innovatief ontwerp voor vliegtuiginterieurs

De prijs van 2014 in de categorie Universiteit was ook al naar Delft gegaan, om precies te zijn naar het project ‘Sense the Transitions’. Met weer een winnaar en twee genomineerden in 2016 manifesteert de faculteit Industrieel Ontwerpen zich nadrukkelijk in innovatief ontwerp voor vliegtuiginterieurs. Het doel van het onderzoeksthema ‘People in Transit’ van de faculteit is om mensen onderweg een naadloze ervaring te bieden bij systemen die van toepassing zijn voor verschillende vormen van reizen. Voorbeelden zijn comfortabele stoelen, betere passagierservaringen, bagageverwerking en verbeteringen in de OV-chipkaart.

De twee andere genomineerden van de Crystal cabin Award 2016

Modulair
Modulair is een gemakkelijk aanpasbare galley waarmee luchtvaartmaatschappijen kunnen inspelen op veranderende catering- en route-eisen. Een nieuw vliegtuig, de Airbus A321LR, kan bijvoorbeeld op lange afstanden vliegen en dan is een galley nodig, maar op kortere afstanden kan deze galley dan snel vervangen worden door stoelen. Dit ontwerp is ingediend door zes masterstudenten: Bente Bak, Fabian Bitter, Sim Castle, Joppe van Dijk, Felix Marschner en Jonathan Schanz in samenwerking met Zodiac Aerospace. De studenten zijn in hun Joint Master Project begeleid door prof. Peter Vink en Ruud van Heur.

FiO
Bij FiO is de ruimte waar je binnenkomt in het vliegtuig zo ontworpen dat stewardessen hun werk ideaal kunnen uitvoeren, maar het is ook om te zetten naar een ideale bar voor passagiers als een self-catering bar met uitklapbare krukken en een digitale projectiemuur. Het ontwerp verhoogt niet alleen het comfort en de ruimte van de businessclass, maar het innovatieve cabinecontrolesysteem voor de bemanning helpt het cabinepersoneel ook om een betere service te leveren. FiO is een afstudeerproject van Ting Yu Chen, in samenwerking met B/E Aerospace, voor haar master Integrated Product Design onder begeleiding van prof. Peter Vink en Jan-Willem Hoftijzer.

Crystal Cabin Award

De Crystal Cabin Award is de meest prestigieuze prijs voor innovatie in vliegtuiginterieurs. Deze unieke bekroning van excellente cabineproducten en -concepten werd voor het eerst uitgereikt op 17 april 2007 tijdens de Aircraft Interiors Expo in Hamburg. De prijs is vooral bedoeld om significante verbeteringen in het comfort van passagiers te stimuleren. Het doel is dat bedrijven en onderzoekers worden gestimuleerd om nieuwe producten en moderne ontwerpen voor vliegtuiginterieurs te ontwikkelen. De ontwikkeling, productie en marketing van de innovatieve producten of diensten moeten voor potentiële klanten bruikbaar zijn en belangrijke voordelen bieden.

terug naar het overzicht