HFNL Themabijeenkomst: Antropometrie (webinar)


Op vrijdagmiddag 15 mei organiseerde Human Factors NL een webinar over antropometrie. Het thema was gekoppeld aan het dossier van het Tijdschrift voor Human Factors van april 2020.

De volledige opname van de webinar is hier te bekijken (helaas zijn de eerste minuten van de themabijeenkomst niet opgenomen). De video's per presentatie zijn terug te vinden aan het einde van deze pagina.

De webinar gaf een indruk van de breedte van het toepassingsgebied van de antropometrie, - de studie van de menselijke lichaamsafmetingen -, aan de hand van voorbeelden in de tegenwoordige tijd. De verschillende auteurs die een bijdrage hebben geleverd aan het antropometrie-dossier in de april 2020-editie van het Tijdschrift voor Human Factors verzorgden presentaties. Daarnaast gaf Troy Nachtigall, professor of Fashion Research & Technology aan het Amsterdam Fashion Institute (Amsterdam University of Applied Sciences) een presentatie over de toepassing van antropometrie in mode. Felix Wolbert, business development manager bij Xsens, presenteerde de ontwikkelingen op het gebied van 3D motion tracking technologie en verschillende toepassingen hiervan.

Dagvoorzitter was Toon Huysmans, universitair docent ergonomie bij de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Toon heeft een achtergrond in informatica en doet onderzoek naar antropometrische en biomechanische digitale mensmodellen. Hij focust hierbij op datagedreven technieken en ontwerptools met toepassingen in de ergonomie, anatomie en orthopedie.


Presentaties

Anthropometrics and schoolfurniture; practical challenges in search of the optimal fit between child and chair
ir. Renate de Bruin, Erin Ergonomie en Industrieel Ontwerp.


DINED Mannequin
dr. Toon Huysmans, Faculty of Industrial Design Engineering, department of Human-Centered Design, Delft University of Technology


Motion capture
Felix Wolbert, Xsens


Antropometric and other kinds of data for fashion footwear
dr. Troy Nachtigall, professor of Fashion Research & Technology, Faculty of Digital Media & Creative Industries, Amsterdam University of Applied Sciences


Virtual fitting
prof.dr. Hein Daanen, Department of Human Movement Sciences, Vrije Universiteit Amsterdam


terug naar het overzicht