TORO: De beste kruiwagen is geen kruiwagen

Matador BV maakt 100.000 kruiwagens per jaar voor de professionele markt. Zij wilden een nieuw product dat gezond werken bevordert, dat voldoet aan arbo-normen en dat beschermd is tegen concurrentie uit het verre oosten.

Daarvoor is het concept van de klassieke kruiwagen dat al 800 jaar toegepast wordt losgelaten. Alle mogelijke manieren om gewichten te verplaatsen op locatie zijn in beeld gebracht. Dit is gekoppeld aan de taken die gebruikers uit moeten voeren. Vervolgens is het concept dat voldoet aan een uitgebreid programma van eisen en waarbij de gebruiker centraal staat uitgewerkt. Het resultaat is de TORO©.

De TORO© is een toepassing waarbij kruien tot het verleden behoort. Men duwt de kar en kan daardoor veel meer gewicht verplaatsen. Tillen oftewel kruien is vrijwel niet meer nodig. Voor zowel duwen als kiepen is een ideale handvatting ontworpen. Ook voor kruien –als het toch moet- is de handvatting sterk verbeterd omdat het handvat 15 cm hoger gepositioneerd is. De TORO© is uitgerust met een handige rem. Daarnaast is de bak altijd in een vlakke positie waardoor de lading er niet uitvalt. Een veel beter transportmiddel waar je tweemaal zoveel gewicht kunt verplaatsen zonder overbelast te raken.

De TORO© was een van de genomineerde producten voor de PRS ergonomieprijs 2012.


Joep van Heugten
 • Bedrijf of organisatie

  vhp human performance
 • Klant of opdrachtgever

  Matador
 • Duur project

  18 maanden
 • Soort project

  Ontwerpproject
 • Kerncategorie

  Fysiek