drs. M.F.K. Balm (Marcel)

Profiel

In mijn werk staan arbeid & gezondheid en preventie centraal. Mijn opdrachtgevers geef ik advies over omgevingsveranderingen (vanuit ergonomie, veiligheidskunde en arbeidshygiëne) en duurzame gedragsverandering (vanuit gedragspsychologie, opleidingskunde en communicatie). Samen met mijn opdrachtgevers concretiseer ik meervoudig kijken, multidisciplinaire samenwerking en ontschotting.

Mijn specialiteit is het ontwikkelen en uitvoeren van trainingen, opleidingen, toolbox-meetings, kantinebijeenkomsten en events. Aanvullend ondersteun ik bij het ontwikkelen van tools, communicatiemiddelen en campagnes.

Sleutelbegrippen zijn gedragsverandering, persoonlijk leiderschap en zelfregulatievaardigheden - voor de bedrijfsleiding en iedereen op de werkvloer. Een activerende RIE is een van mijn instrumenten. Het is een eenvoudige, praktische tool om bewustwording, bron-aanpak en gedragsverandering concreet te maken. Een praktisch instrument om patronen te doorbreken.

Ik ben mede redacteur en mede auteur van: Yvonne Heerkens et al. (red). Handboek arbeid & gezondheid, 3e druk. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2019.

2002-2016 mede-eigenaar vhp ergonomie en vhp human performance.

1990-2002 werkzaam bij Docentenopleiding Vrije Universiteit (VU). Ruim 12 jaar docenten opgeleid voor het HBO en onderwijsprogramma's ontworpen. Ik werkte als docent, incompany trainer en opleidingsadviseur.

2000 auteur HBO studieboek ‘Gezond bewegen kun je leren’. In dat boek is het gedragsmodel Balm beschreven en een gedragswetenschappelijke en didactische onderbouwing van het werk van ergo-, fysio- en oefentherapeuten. Duurzame individuele gedragsverandering van patiënten en cliënten staat centraal. De herziene tweede druk is verschenen in 2010.

1983-1989 studie Bewegingswetenschappen aan de VU. Richting Bewegingsagogiek.

Tegelijkertijd heb ik als oefentherapeut Mensendieck ca. 4000 individuele behandelsessies uitgevoerd. In de laatste fase van mijn studie heb ik de Docentenopleiding aan de VU gevolgd. Daarna gewerkt als docent aan de Mensendieck-opleiding.

1980-1983 na VWO gekozen voor de opleiding tot oefentherapeut in Amsterdam. Nog steeds voel ik mij een oefentherapeut en ik ben een enthousiaste fan van het werk van oefentherapeuten Cesar en oefentherapeuten Mensendieck.

Werkgebieden

Fysiek, Organisatorisch, Gedrag, Covid-19 gerelateerde adviezen

Bedrijf

Balm academie
Hendrik Figeeweg 3F
2031 BJ
Haarlem
0640887947
https://balmacademie.nl/