Alina Boyuklieva (TU Delft) wint de HFNL Scriptieprijs 2022

Winnaar van de Human Factors NL Scriptieprijs 2022 is Alina Boyuklieva, afgestudeerd aan de TU Delft faculteit Industrieel Ontwerpen, master Integrated Product Design, op het onderwerp "Designing for inclusivity in the context of zero energy housing renovations - with a focus on visually impaired users". De drie genomineerden voor de HFNL Scriptieprijs 2022 presenteerden hun inzending tijdens het Human Factors NL Jaarcongres 2022 op 24 november, waarna Alina de prijs in ontvangst mocht nemen van juryvoorzitter professor Hein Daanen.Uit het juryrapport:
"De jury heeft unaniem het werk van Alina Boyuklieva als winnaar voor de Human Factors NL Scriptieprijs 2022 geselecteerd. Visueel gehandicapten krijgen moeilijk toegang tot de instellingen van verwarmings- en ventilatiesystemen. Op basis van gebruikersonderzoek heeft Alina richtlijnen opgesteld voor de bouwers hoe dit beter kan en twee oplossingen bedacht voor mensen met een visuele handicap. Het meest aansprekend vond de jury het maken van openingen in de radiatoromhulling. Hiermee kun je de warmte voelen en ook met licht spelen. Sterk was ook dat de visueel gehandicapten hun creativiteit in het ontwerp kwijt konden door zelf de vorm van de openingen te definiëren."

Alina, hartelijk gefeliciteerd!

De twee mede-genomineerden voor de Human Factors NL Scriptieprijs 2022 waren:

Julia Beckmann - Technische Universiteit Delft, Faculteit Industrieel Ontwerpen i.s.m. Amsterdam UMC, afdeling Public and Occupational Health
Designing a lifestyle intervention for people with a physically demanding job

Uit het juryrapport:
"Het werk van Julia richt zich op het ongezonde bewegingspatroon in de vrije tijd van mensen met fysiek zware beroepen, een belangrijk onderwerp. Om de achterliggende redenen te begrijpen heeft Julia met zes productiemedewerkers uit de metaalindustrie een contextmapping studie uitgevoerd, een innovatieve benadering in deze context. Op basis van deze inzichten is ‘Shift-it’ ontwikkeld. Met een gezondheidsweek en ondersteunde app poogt Shift-it mensen met fysiek zwaar werk meer aan het bewegen te zetten. Het project is een inspirerend voorbeeld van samenwerking tussen twee disciplines (human-centered design en public health) en de zware industrie."

Eva van Houwelingen​ - Technische Universiteit Delft, Faculteit Industrieel Ontwerpen
Improving the daily ICU experience from a critically ill patient's perspective

Uit het juryrapport:
"De uitgebreide analyse van Eva geeft aan dat een verblijf op een intensive care unit een traumatische ervaring kan zijn en dat er alles aan gedaan moet worden om dit te voorkomen. Geluid speelt een belangrijke rol, blijkt uit haar analyse en in plaats van stilte stelt ze voor om rustgevende muziek te gebruiken. De jury stelt dat Eva in uitstekende samenwerking met de clinici en gebruikmakend van meerdere proefpersonen een innovatief ontwerp en helder verslag heeft opgeleverd."

Er is een eervolle vermelding voor het project van Marinke Callens - Technische Universiteit Delft, Faculteit Industrieel Ontwerpen getiteld "Design of a kite seat with optimal ergonomic fit for use in surfschools".


De Human Factors NL Scriptieprijs is voor HBO en universitaire afstudeerscripties die een sterk voorbeeld zijn van afstudeerwerk op het gebied van human factors en ergonomie en wordt jaarlijks uitgereikt. Het afstudeerproject kan onderzoek betreffen en/of de ontwikkeling van een product, een dienst of een product-dienst combinatie.

De jury voor de Human Factors NL Scriptieprijs 2022 bestond uit:
- prof.dr. Hein Daanen, Vrije Universiteit Amsterdam (voorzitter)
- dr. Lottie Kuijt-Evers, Haagse Hogeschool
- Annechien Verkuyl, MSc. vhp human performance

terug naar het overzicht