DINED breidt uit met een open platform voor 3D-lichaamsmodellen: 'Mannequin'

Het is een uitdaging om producten te ontwerpen die in nauw contact staan met het menselijk lichaam. Denk bijvoorbeeld aan wearables zoals medische maskers, helmen, (Virtual Reality-)brillen, kledingstukken, sportbeugels of schoenen. Ieder individu is uniek en dit vereist dat ontwerpers zorgvuldig rekening houden met de grote verscheidenheid aan menselijke lichaamsvormen. We moeten slimme manieren bedenken om aan deze verscheidenheid tegemoet te komen door gebruik te maken van maatsystemen, verstelbare onderdelen of flexibele materialen. De TU Delft biedt nu een open platform voor 3D antropometrie met als nieuwste toevoeging aan de DINED-website: 'Mannequin'.

Van papier naar 3D virtuele modellen

De DINED-website van Industrial Design Engineering, TU Delft biedt antropometrische gegevens om ontwerpers te helpen meer inzicht te krijgen in de variatie van het menselijk lichaam. Het heeft momenteel meer dan 15.000 actieve gebruikers over de hele wereld en werd in 1980 opgezet door IDE-onderzoeker Johan Molenbroek, toen nog een datatabel op papier. DINED's '1D-database'-tool beschrijft lichaamsvariatie aan de hand van een set lichaamsmaten, zoals lengtes, breedtes, hoogtes en omtrekken. Wanneer meetgegevens beschikbaar zijn op het niveau van het individu, maakt de 'Ellipse'-tool correlatieanalyses mogelijk om de relatie tussen lichaamsdimensies te onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van spreidingsdiagrammen.

Het Dined-platform introduceert nu een nieuwe tool: 'Mannequin'. Met de Mannequin-tool willen ze 3D antropometrie toegankelijk maken voor ingenieurs, ontwerpers en ergonomen door een intuïtieve interface te bieden voor het verkennen van 3D lichaamsvormvariatie en het creëren van 3D-designpoppen. In de open data spirit van DINED kan Mannequin vrij gebruikt worden voor zowel onderzoeks- als commerciële doeleinden".

DINED Mannequin


Een online analyseplatform

Verschillende antropometrische concepten zijn geïntegreerd in Mannequin, waardoor het een gebruiksvriendelijk online en open-dataplatform voor 3D-antropometrie is geworden. Het platform stelt ontwerpers in staat om, zonder dat ze een technische achtergrond nodig hebben, 3D-vormvariatie uit een database van 3D-scans uitgebreid te verkennen en 3D-design-poppen te maken die gedownload kunnen worden en verder gebruikt kunnen worden in computerondersteunde ontwerpsoftware voor het bepalen van de grootte van producten.

Met de Mannequin tool worden in een paar eenvoudige stappen 3D design dummy's gemaakt. Eerst wordt de doelgroep geselecteerd door het specificeren van de 3D-scandatabase, het leeftijdsbereik en het geslacht. Vervolgens worden een aantal lichaamsmaten geselecteerd die essentieel zijn voor het product in kwestie. De verdeling en de correlaties voor deze metingen kunnen worden verkend via het spreidingsdiagram. Door het verstrekken van zorgvuldig gekozen waarden voor de metingen worden representatieve 3D design dummy's gegenereerd en interactief gevisualiseerd. Tot slot kunnen de gegevens van de testpop, de scatterplots en de STL-bestanden van de testpoppen worden gedownload voor verder gebruik in het ontwerpproces.

Toepassing

Johan Molenbroek en Toon Huysmans zien het DINED Mannequin platform als een open-data hub voor onderzoekers om hun 3D antropometrische studies van externe en interne (bijv. bot) lichaamsvormen van verschillende doelgroepen, waaronder kinderen, te delen. Ontwerpers kunnen intuïtief de variatie in lichaamsvorm verkennen in het ontwerp van consumenten- en medische producten.

terug naar het overzicht