Kristi Bergman (Universiteit Utrecht) wint de Human Factors NL Scriptieprijs 2021

Winnaar van de Human Factors NL Scriptieprijs 2021 is Kristi Bergman, afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht afdeling Information and Computing Sciences, op het onderwerp "Dark Patterns - Deceiving users through malicious interface design". De drie genomineerden voor de prijs presenteerden hun inzending tijdens het Human Factors NL Jaarcongres op 2 november, waarna Kristi de prijs in ontvangst mocht nemen van juryvoorzitter professor Hein Daanen.


Uit het juryrapport:
"De jury is van mening dat dark patterns (elementen in een ontwerp die bedoeld zijn om je handelingen te laten doen die je eigenlijk niet wilt doen) een onderwerp is dat grote relevantie heeft. Met name in apps komt het vaak voor dat dark patterns de gebruikers op het verkeerde been zetten. Kennis van user interaction design wordt dan ingezet om bijvoorbeeld online koopgedrag te beïnvloeden. In haar afstudeerwerk heeft Kristi Bergman een systematisch overzicht gemaakt van de verschillende typen dark patterns en met een gericht onderzoek onder 92 gebruikers in kaart gebracht hoe vaak deze voorkomen en wat de impact van dark patterns op de user experience is. Tevens heeft ze een eerste versie van een system darkness scale ontwikkeld, waarmee de “darkness” van een systeem geëvalueerd kan worden. De jury vindt het werk innovatief, objectief uitgevoerd en van hoge kwaliteit. Bovendien krijgen veel mensen er mee te maken en zullen dark patterns voor velen een eye-opener zijn."

Kristi, hartelijk gefeliciteerd!

De twee sterke mede-genomineerden voor de Human Factors NL Scriptieprijs 2021 waren:

Femke van Diemen - Vrije Universiteit Amsterdam, Behavioural and Human Movement Science
Cooling hyperthermic soldiers

Uit het juryrapport:
"De jury is onder de indruk van de gedegenheid waarmee Femke van Diemen een studie heeft uitgevoerd naar de effectiviteit van koelsystemen voor oververhitte militairen. Het probleem van oververhitting tijdens sport en werkzaamheden komt steeds vaker voor, mede omdat de aarde gestaag opwarmt. Hoewel een uitgebreide doelgroepanalyse ontbreekt, zijn de bevindingen van het labonderzoek naar mening van de jury breed inzetbaar. Door de oververhitte persoon in een doek met water te wentelen, kan effectief worden gekoeld. De doek wordt op dit moment verder geoptimaliseerd op basis van de ervaringen tijdens het onderzoek."

Vera van Dijk - HAN University of Applied Sciences, Built Environment
Gebouwtoegankelijkheid voor doven

Uit het juryrapport:
"In Nederland zijn naar schatting 45.000 zeer ernstig slechthorenden of doven. In haar uitgebreide onderzoeksverslag maakt Vera van Dijk duidelijk dat gebouwen vaak niet of niet goed rekening houden met deze groep mensen. Nu in Nederland inclusiviteit een steeds belangrijker item wordt, lijkt deze groep qua gebouwontwerp uit de boot te vallen. Alarmen en signalen in liften zijn niet hoorbaar en kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Communiceren via een intercom bij een slagboom om een parkeerplaats op te rijden of bij de ingang van een gebouw, is voor doven niet mogelijk. Vera van Dijk brengt op systematische wijze de problematiek in kaart en komt met suggesties voor oplossingen. Uit het onderzoek spreekt een grote mate van betrokkenheid, maar met handhaving van de objectiviteit."


De Human Factors NL Scriptieprijs is voor HBO en universitaire afstudeerscripties die een sterk voorbeeld zijn van afstudeerwerk op het gebied van human factors en ergonomie en wordt jaarlijks uitgereikt. Het afstudeerproject kan onderzoek betreffen en/of de ontwikkeling van een product, een dienst of een product-dienst combinatie.

De jury voor de Human Factors NL Scriptieprijs 2021 bestond uit:
- prof.dr. Hein Daanen, Vrije Universiteit Amsterdam (voorzitter)
- dr. Lottie Kuijt-Evers, Haagse Hogeschool
- Annechien Verkuyl, MSc. & Peter van Scheijndel, MSc, vhp human performance

terug naar het overzicht