In memoriam Ita Luten, 1956 – 2021

We ontvingen het droevige bericht dat Ita Luten op 3 september jl. is overleden. Ita was een enthousiast en zeer gewaardeerd lid van de Nederlandse Vereniging voor Egonomie (NVvE) en later Human Factors NL. In de jaren '90 was Ita actief in het bestuur van de NVvE als vice-voorzitter en penningmeester, onder het voorzitterschap van Bernard Weerdmeester (1993 en 1994) en Peter Vink (1995).

Op congressen presenteerde ze geregeld over haar onderwerpen die op het snijvlak van ergonomie en architectuur lagen: gebruikskwaliteit van gebouwen en in de stedenbouw. Misschien herinneren sommige leden zich nog dat ze op een NVvE congres, toen in haar ogen het spreekgestoelte onmogelijk hoog was, een bierkratje regelde en daarop staand haar presentatie gaf; “Practice what you preach”.

Van 2001 tot en met 2006 vormde ze samen met Hein Daanen en Allard van der Beek het bestuur van de Stichting Ergonomie Congres IEA2006. Die stichting was eindverantwoordelijk voor het succesvolle IEA wereldcongres 2006 in Maastricht en een waardevolle toezichthouder en meedenker voor de organisatie¬commissie. De stichtingsvergaderingen werden regelmatig bij haar thuis gehouden, met uitzicht over de Maas in Rotterdam, een warme en stimulerende omgeving.

Met dankbaarheid kijken we terug op de rol die ze in de vereniging heeft gespeeld.

terug naar het overzicht