Saskia Baltrusch (VU) wint de HFNL Dissertatieprijs 2022

De Human Factors NL Dissertatieprijs 2022 is gewonnen door Saskia Baltrusch​, gepromoveerd aan de VU Amsterdam, faculteit Bewegingswetenschappen, op het proefschrift "Lifting Success of Trunk Exoskeletons. Bridging the gap between biomechanical solutions and end-users’ perceptions". De drie genomineerden voor de HFNL Dissertatieprijs 2022 presenteerden hun inzending tijdens het Human Factors NL Jaarcongres 2022 op 24 november, waarna Saskia de prijs in ontvangst mocht nemen van juryvoorzitter professor Willem Verwey.

Saskia, hartelijk gefeliciteerd!

Uit het juryrapport: "Saskia Baltrusch beschrijft de effectiviteit, bruikbaarheid en acceptatie van een nieuw prototype exoskelet ter voorkoming van lage rugklachten. Hierbij heeft ze samengewerkt met KLM en Mitsubishi Nederland. Het onderzoek in dit proefschrift is mooi opgebouwd. Het begint met kwalitatief onderzoek naar belangrijke factoren in het potentiële gebruik van exoskeletten. Vervolgens is kwantitatief onderzoek uitgevoerd uit naar het gebruik van een exoskelet in de praktijk. Het proefschrift eindigt met onderzoek naar acceptatie. In het onderzoek gebruikt Saskia een grote diversiteit aan kwalitatieve en kwantitatieve onderzoekmethoden. Ze ontwikkelde een batterij aan taken, gebruikte labstudies met geavanceerde metingen van energieverbruik, en deed metingen in het veld met potentiële gebruikers en gebruikers met rugklachten.

Het moge duidelijk zijn dat het onderzoek van Saskia een grote maatschappelijk relevantie heeft. Daarnaast is het proefschrift ook wetenschappelijk indrukwekkend met 7 hoofdstukken gepubliceerd in internationale peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften. Bovendien heeft haar werk geleid tot verbeteringen aan het gebruikte exoskelet. Saskia schrijft op een heldere wijze hetgeen resulteert in een zeer goed leesbaar overzicht in de General Discussion, waarin ook bruikbare aanbevelingen voor de praktijk worden gegeven."

De twee mede-genomineerden voor de Human Factors NL Dissertatieprijs 2022 waren:

Lidewij Renaud - Amsterdam UMC
Titel proefschrift: Reducing sitting time in office workers (2020)

Uit het juryrapport: "Het onderzoek van Lidewij Renaud is gericht op het verminderen van zitgedrag bij kantoormedewerkers, aangezien zitgedrag de kans verhoogt op hart- en vaatziektes, diabetes II en daarmee op vroegtijdig overlijden. Het doel van het proefschrift was de ontwikkeling van aanbevelingen om langdurig zitten onder kantoormedewerkers te verminderen en het gebruik van zit-stabureaus te bevorderen.

Het onderzoek is heel degelijk en is helder beschreven. Het bevat een diversiteit aan studiedesigns; van een groot vragenlijst-onderzoek, via observationeel onderzoek, focusgroep interviews, naar interventieonderzoek. In het eerste deel (H2-4) wordt de ervaring in de praktijk van kantoormedewerkers onderzocht met zit-stabureaus. In deel 2 (H5-6) is de effectiviteit onderzocht van interventies om de hoeveelheid zitten op het werk te beperken in een grote interventiestudie, met maar liefst 250 medewerkers. De hoofdstukken bouwen mooi op naar het discussiehoofdstuk waarin concrete aanbevelingen aan de praktijk worden gegeven rondom het verminderen van zitten en het gebruik van zit-sta bureaus.

Het onderzoek heeft een grote maatschappelijke relevantie en is gepubliceerd in 5 peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften. Bovendien heeft Lidewij Renaud zich sinds haar verdediging ingezet voor het uitdragen van de resultaten van haar proefschrift, zoals in de landelijke campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid."

Francesco Walker - University of Twente
Titel proefschrift: To trust or not to trust? Assessment and calibration of driver trust in automated vehicles (2021)

Uit het juryrapport: "In his dissertation, Francesco Walker wonders to what extent motorists trust autonomous vehicles (cars) and how that should be measured. The subject of trust is becoming increasingly important as more and more intelligent, autonomous systems are developed. They will not be used without trust, but too much trust means a high risk of accidents. Francesco shows how we can measure trust, what influences trust and how it influences our perception of security.

The dissertation deals with this new subject in an accessible way, even for those who are not completely familiar with the subject. A nice topic is the idea that safety perception can be calibrated in real time.

In his research, Francesco goes further than the commonly used questionnaire research, but also uses eye movement data, various physiological measures and dual tasks, in short, a wide variety of research methods to measure trust more objectively. It is also great that the research data is publicly available.

The results make a good contribution to application through recommendations for self-driving/automated cars. The subject of 'trust' has also been elaborated theoretically. The recommendations for practice have been formulated in concrete terms. Finally, the thesis, again, contains publications in 5 peer-reviewed scientific journals."

De Human Factors NL Dissertatieprijs is een driejaarlijkse prijs voor dissertaties die excellent onderzoek laten zien op het gebied van human factors en ergonomie. De Human Factors NL Dissertatieprijs 2022 is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Registratie ergonomen.

De jury voor de Human Factors NL Dissertatieprijs 2022 bestond uit:
- prof. dr. Willem Verwey, Universiteit Twente (voorzitter)
- dr. Maaike Huijsman, Amsterdam UMC
- Peter van Scheijndel MSc Eur.Erg., Stichting Registratie ergonomen

terug naar het overzicht