Terugplaatsing IEA plaquette in Leiden

De oorsprong van de International Ergonomics Association ligt in Leiden
- met de herplaatsing van de herinneringsplaquette blijft de geschiedenis beschreven -

De International Ergonomics Association (IEA) bestaat ruim 60 jaar. De IEA over­koepelt ruim 55 aange­sloten landelijke en regionale verenigingen over de hele wereld, met gezamenlijk meer dan 20.000 leden.

De oorsprong van de IEA ligt in Leiden. In de nasleep van de Marshall-hulp, die na de tweede wereldoorlog de Europese economie weer op gang moest krijgen, ontstond in 1953 “The European Productivity Agency” (EPA). Die startte het “Fitting the task to the worker” project, waarbinnen mensen die actief waren in de ergonomie elkaar vonden. In het Verenigd Koninkrijk was al in 1949 The Ergonomics Research Society opgericht. Hoewel die society internationaal gericht was, ging er een stimulans van uit naar andere landen. In 1957 organiseerde de EPA een seminar in het gebouw van het Instituut voor Praeventieve Geneeskunde aan de Wassenaarseweg 56 in Leiden. Hier werd besloten om de haalbaarheid van een internationale ergonomie­vereniging te verkennen. Dat leidde tot de oprichting van de International Ergonomics Association in 1959.

Foto: De deelnemers aan het EPA seminar, 1957 in de tuin van het gebouw Wassenaarseweg 56, Leiden.

In 1990 is naar aanleiding van het 30 jarig bestaan een plaquette aangebracht en feestelijk onthuld in het gebouw van het NIPG, waar de basis voor de IEA werd gelegd.

Terugplaatsing plaquette
Toen Ernst Koningsveld in 2019 toevallig langs het Gortergebouw liep, zag hij dat er een zeer grondige verbouwing tot apparte­menten startte. Door direct in actie te komen, kon hij de plaquette nog net op tijd veilig stellen.

Op 19 oktober 2021 is de plaquette teruggeplaatst in de hal van het gebouw. Hierbij waren aanwezig: Marijke Melles (voorzitter Human Factors NL), Pieter Rookmaaker (initiatiefnemer van de plaquette in 1990), Hans Dirken (in de jaren zestig werkzaam in het NIPG-gebouw) en Ernst Koningsveld (‘redder’ van de plaquette en van 2014 tot 2019 Historian van de IEA). De drie aanwezige heren zijn ook nog eens de ereleden van Human Factors NL.

Eigenaar Amvest van het Gortercomplex en beheerder Van ’t Hof Rijnland zijn blij met de herplaatsing; een stuk van de historie van dit gebouw krijgt zo de aandacht die ze verdient.

Zie ook het bericht op de IEA website.

De onthulling van de plaquette in 1990. Van links naar rechts: Brian Shackel secretary general IEA), Ilkka Kuorinka (president IEA), Cees Ekkers (directeur NIPG), Pieter Rookmaaker (initiatiefnemer voor de plaquette), Frits Bonjer en Jan de Jongh (beiden betrokken bij de oprichting van de NVvE in 1962), Jan Dul (afdelingshoofd NIPG), Floris van Nes, Bernard Weerdmeester (in 1990 voorzitter NVvE), Frank Pot (directie NIPG).

terug naar het overzicht