HFNL Themabijeenkomst: Energiezuinige en gezonde gebouwen (webinar)


Op dinsdag 1 december organiseerde Human Factors NL een online themabijeenkomst over Energiezuinige en gezonde gebouwen.

Tijdens deze bijeenkomst werd het effect besproken dat gebouw- en interieurontwerp heeft op energiezuinig en gezond gedrag.

Dagvoorzitter was drs. ir. Marleen Spiekman, senior onderzoeker fysische gebouwprestaties en gebruiksgedrag in gebouwen bij TNO. Samen met de overheid en de industrie streeft ze naar energieneutrale gebouwen en wijken. Om dit te bereiken werkt ze aan innovaties waarbij haar expertise op het gebied van modellering, monitoring en gebruikersgedrag geïntegreerd wordt in methodiek en productontwikkeling. Marleen streeft naar gebouwen die beter presteren, niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk.

De presentaties werden verzorgd door de verschillende auteurs die een bijdrage hebben geleverd aan het dossier "Energiezuinige en gezonde gebouwen" van het Tijdschrift voor Human Factors september 2020. Daarnaast verzorgde Joost de Vos van BIK bouw een presentatie over de visie en aanpak van BIK bouw op dit onderwerp in de praktijk.

De opnames van de webinar zijn hieronder terug te kijken.

Presentaties

Behaviour change in home ventilation - Learnings from Dutch refurbishment projects on residents’ actions and motivations
dr. ing. Stella Boess, Faculty of Industrial Design Engineering, Delft University of Technology


Kantoorinrichting en gezondheid
dr. Tuuli Jylhä, Faculteit Bouwkunde, afdeling Management in the Built Environment, Delft University of Technology

Bekijk de presentatiesildes van Tuuli Jylhä hier.


Energiegedrag thuis onder de loep - Hoe kun je gedragsdeterminanten voor het regelen van energiegebruik en binnenklimaat meten?
drs. ir. Marleen Spiekman, TNO


BIK bouw - Bouwen in ketensamenwerking
Joost de Vos, BIK bouw


terug naar het overzicht