HFNL Themabijeenkomst Exoskeletten op de werkvloer


Dinsdagmiddag 18 juni vindt in Delft de tweede HFNL Themabijeenkomst van dit jaar plaats, deze keer over exoskeletten en de ergonomische drijfveren en implicaties van het gebruik van exoskeletten op de werkvloer. De bijeenkomst is gekoppeld aan het april 2019 dossier van het Tijdschrift voor Human Factors, 'Exoskeletten op de werkvloer', waaraan de sprekers Saskia Baltrusch en Stefano Toxiri als auteur hebben bijgedragen. Daarnaast zijn er presentaties en demonstraties van SkelEx, Laevo en Project March.

Onderzoeker Saskia Baltrusch (Heliomare en VU Amsterdam) presenteert de ontwikkeling van een passief exoskelet gericht op ondersteuning van de rug voor zowel gezonde arbeiders als reïntegrerende arbeiders die lage-rugpijnklachten hebben (ontwikkeld binnen het SPEXOR EU-project).

Onderzoeker Stefano Toxiri (department of Advanced Robotics, Instituto Italiano di Technologia) bediscussieert de ontwikkeling van actieve exoskeletten gericht op het ondersteunen van de rug bij manuele arbeid en de verschillende strategieën die de effectiviteit bepalen van een actief rugondersteunend exoskelet.

De bedrijven SkelEx en Laevo demonstreren hun exoskeletten en verzorgen presentaties over het ontwikkelingstraject, ontwerpkeuzes en implementatie.

De middag start in de D:DREAM hall. D:DREAM team Project MARCH verzorgt een presentatie over de ontwikkeling van een exoskelet voor dwarslaesiepatiënten en een rondleiding door de D:DREAM hall waar het Project MARCH studententeam, samen met de andere D:DREAM teams, werkt.

Het vervolg van de middag vindt plaats bij de faculteit Industrieel Ontwerpen in Delft (Hans Dirkenzaal).

Programma

14.00-14.05 Welkom en introductie - Dagvoorzitter Johan Molenbroek, associate professor Applied Ergonomics and Design, faculteit Industrieel Ontwerpen, TU Delft.

14.05-15.00 Project March. Exoskelet voor dwarslaesiepatiënten - D:DREAM team Project MARCH & rondleiding door de D:DREAM hall

15.00-15.45 Walk to the faculty of Industrial Design Engineering & coffee/tea break

15.45-16.15 From adapting working environments towards wearing a passive trunk exoskeleton. A change of perspective - Saskia Baltrusch MSc, PhD student Heliomare / Faculty of Behavioural and Movement Sciences, Vrije Universiteit Amsterdam.

16.15-16.45 Active back-support exoskeletons: how assistive strategies determine effectiveness - Dr. Stefano Toxiri, postdoctoral researcher, department of Advanced Robotics, Instituto Italiano di Technologia, Genoa.

16.45-17.00 Break

17.00-17.30 SkelEx - Gaurav Genani MSc, founder & CEO SkelEx

17.30-18.00 Laevo - Boudewijn Wisse MSc, founder & CEO Laevo

18.00-19.00 Borrel (met mogelijkheid de verschillende exoskeletten te proberen)

Locaties

14.00-15.00 D:DREAM hall, Stevinweg 4, 2628 CN Delft.

15.00-19.00 Hans Dirkenzaal, faculteit Industrieel Ontwerpen (Technische Universiteit Delft), Landbergstraat 15, Delft.

Voertaal

De voertaal tijdens de bijeenkomst is Engels.

Inschrijving

De bijeenkomst is gratis voor leden. Inschrijving is wel verplicht (graag vóór 10 juni).

Deelname voor niet-leden bedraagt 35 euro. Niet-leden krijgen na inschrijving een factuur toegestuurd per mail. Lid worden van Human Factors NL na de bijeenkomst? Dan worden de deelnamekosten in mindering gebracht op het lidmaatschapsgeld.

Themabijeenkomsten zijn gekoppeld aan de dossiers van het Tijdschrift voor Human Factors waaraan de sprekers als gastredacteur en/of auteur hebben bijgedragen. Doel van de themabijeenkomsten is verbreding, achtergronden en netwerkmogelijkheden te geven rondom de dossierthema’s en de verschillende dossierartikelen. Deze bijeenkomst is gekoppeld aan het april 2019 dossier van het Tijdschrift voor Human Factors, 'Exoskeletten op de werkvloer', waaraan de sprekers Saskia Baltrusch en Stefano Toxiri als auteur hebben bijgedragen.

N.B. Tijdens bijeenkomsten worden foto's gemaakt welke gebruikt kunnen worden voor promotionele doeleinden.

terug naar het overzicht

Agenda NL


Agenda internationaal

Voor een overzicht van internationale congressen op het gebied van human factors en ergonomie, zie de website van de IEA en de FEES.


Terugblik